dinsdag 18 december 2012

NOG EVEN..............




De kerstboom staat binnen, opgetuigd met slingers, ballen en naast de elektrische lampjes echte kaarsjes. In de vensterbank dennen- en sparappels groot en klein waartussen kleine rode en zilverkleurige kerstballetjes een plek hebben gekregen. Hier en daar nog een kaars en de feestdagen kunnen komen. Voor het zijraam staat de eerste amaryllis in bloei, rood wit gestreept met een lichtend groen hart. Vanaf de bank zie ik gevederde vriendjes af en aan vliegen. Het zijn er veel de hele dag door, hongerlappen zijn het. Het echtpaar houtduif komt een paar keer per dag langs om de kroppen te vullen. Kool-, pimpel, staart en zwarte mezen buitelen door de heg of hangen aan vetbollen en pindanetjes. Boomklevers halen zonnenbloempitten om ze te verstoppen tussen het mos of spleten in boomschors. Op de grond vinken groenlingen en heggenmus. Het roodborstje probeert vliegend als een kolibrie zaadjes uit een vetbal te pikken. Af en toe duikt het hele spul de heg in als mijn halfblinde ekster langs komt of meneer gaai zijn plek opeist. Zo glijdt de tijd voorbij en voor je het weet is er weer een dag om. Nog even......... dan is kerst geweest en de overstap gemaakt naar 2013.
Alle bezoekrs van mijn blog wens ik daarom hele fijne kerstdagen en een gezond 2013.
Daar gaat weer een zonnenbloempit
Stamtafel gasten
Helaas was de witte kerst wat te vroeg, maar wel mooi.

maandag 3 december 2012

DE EERSTE DECEMBERDAG

Kronkelwilg - Salix babylonica 'Tortuosa'







Het is zaterdag 1 december. 's Morgens vroeg regende het een beetje, toen de zon echter op kwam ging het vriezen. Terwijl mijn kronkelwilg zijn herfstkleuren laat zien en mijn herfstchrysant nog bloemen produceert komen er berugzakte mensen de begraafplaats op. Het zijn leden van de KNNV afdeling Groningen. Vandaag gaat deze groep zich op de mossen werpen die in overvloed hier aanwezig zijn. Onder leiding van mossendeskundige Hans Colpa worden al snel plukjes mos opgeraapt en op naam gebracht, een loupe is daarbij onontbeerlijk. Op de grond blijft het lang vriezen, zodat regelmatig mosjes met een hete adem moeten worden ontdooid. De club houdt het bijna twee uur vol om dan aan de warme koffie met koek te gaan. De genoteerde soorten worden bij langs gelopen, de boeken op tafel om nog even precies na te lezen wat de kenmerken van de verschillende soorten zijn. Het totaal aantal soorten komt op 20, voorwaar een hele goede score. Na een welbestede ochtend keert een ieder tevreden huiswaarts.
Zilvermos - Bryum argenteum
Gewoon haakmos - Rhytidiadelphus squarrosus
Gewoon muisjesmos - Grimmia pulvinata
Gewoon gaffeltandmos - Dicranum scoparium
Gesteelde haarmuts - Orthotrichium anomalum
Groot duinsterretje - Syntrichia ruralis
Groot laddermos - Pseudoscleropodium purum

maandag 26 november 2012

NOVEMBER BLOESEM

Het is droog en af en toe is de zon zelfs even te zien. Dus tijd om op te staan, kleertjes aanen naar buiten gaan. Nou ja, zo snel kan natuurlijk niet. Enige werkzaamheden aan het uiterlijk en wat opfrissen is echt wel nodig , net als een kopje koffie en een boterhammetje. Maar dan moet het wel gebeuren, want er was regen voorspeld. Eerst maar eens de tuin in. Er ligt een hoop blad en op het eerste gezicht is alles aan het vergaan en verdorren.
Zo wat rondscharrelend kijken hier en daar toch nog wat bloemetjes naar me op. Het zijn maar enkelingen. Op een beschut plekje hebben ze aan de nachtvorsten weten te ontkomen en hebben storm en regen getrotseerd. Ik krijg er altijd een blij gevoel van, zo van ha, ha die donkere dagen voor kerst kunnen me wat, er is nog kleur en fleur in de tuin en die maken de winter voor het gevoel korter. Die winter zal heus wel komen en heeft natuurlijk ook zijn charmes, maar voor je het weet steekt het eerste sneeuwklokje al weer het kopje boven de grond.

Muurleeuwenbek -Cymbalaria muralis

Vrolijke goudsbloem

De allerlaatste bloem van het Groot springzaad - Impatiens glandulifera

Wit bloeiend Robertskruid - Geranium robertianum

Fijnstraal - Erigeron karvinskianus

Smeerwortel - Symphytum grandiflorum

Een geel bloeiend springzaad, Impatiens cristata. Dit soort wordt 80 tot 100 cm. hoog

zondag 18 november 2012

NOVEMBER GEDACHTE






Hoewel mijn mispels nog niet rot zijn en het babyroosje nog volop bloeit, is november reeds begonnen met het opruimwerk. Het oranje, goudgeel en brandend rood herfstspektakel zal eindigen in een bruin-zwarte door schimmels verterende massa. Tenzij bladblazers en zuigers alles voor die tijd al hebben weggeruimd. Zo zijn wij mensen, voor de winter moet alles 'netjes' zijn. Uitgebloeide vaste planten, ingestorte eenjarigen, weg ermee! Tegelijk gaan dan de kruipdiertjes, wormen en zaadjes mee de groene container in of in het gunstigste geval de composthoop op. Weg is het voer voor de vogels en muizen. En wie of wat beschermt nu de bodem tegen striemende regen- en hagelbuien? Laat staan en liggen is het devies. Alleen als er te grote hopen blad ontstaan kan een deel worden afgevoerd. Uitgebloeide planten laten we staan, zodat ze bedekt met rijp of sneeuw ons weer naar buiten lokken met de camera in aanslag.

het einde van de reuzenbalsemien

deze knop van de teunisbloem zal wel niet meer open gaan
zaaddoosje va de Phlox

"mijn" roodborstje houdt alles in de peiling

vrijdag 16 november 2012

EEN ZONNIGE ZONDAG






Zondag 11 november een heerlijke zonnige dag, tijd om een eindje te gaan wandelen. Overal staan nog paddenstoelen en in de heldere lucht trekken ganzen en kramsvogels voorbij. Uit de besdragende heesters vliegen grote groepen merels en koperwieken op. Lopend onder de prachtige treurbeuken op de begraafplaats vallen mij goudgeel gekleurde blaadjes op met in een hoekje een zigzag figuurtje. Het zijn de mineergangetjes van de zigzagbeukenmineermot ( Stigmella tityrella ). Het rupsje van dat hele kleine motje eet het bladmoes op en als gevolg daarvan poept ze in het midden van het gangetje. Meestal vreet ze een gangetje heen en weer tussen twee nerven. Sommige rupsjes doen dat heel erg mooi en andere zijn wat slordiger waardoor er een heel grote variatie in gangetjes zijn te vinden, waarvan hiernavolgend een paar voorbeelden.
met z'n tweetjes
al flink gegroeid
als jong rupsje overgestoken naar een ander vakje
keurige zigzag
beetje onduidelijk broddelwerk

zondag 28 oktober 2012

AFSCHEID VAN OKTOBER


sporendragers van de Tongvaren ( Asplenium scolopendrium )

blauw berijpte besjes aan rode steeltjes van de Berberis julianae afkomstig uit Centraal China


Het laatste blad van de Zilverlinde ( Tilia tomentosa )


nabloei van de groenblijvende Laurierkers  ( Prunus laurocerasus ) met rechtop staande witte, heerlijk geurende kaarsjes, een nectar bron voor de laatste insekten.        

Symphoricarpos x doorenbosii 'Mother of Pearl' een fraaie Sneeuwbes soort.

Schijnhulst ( Osmanthus heterophyllus ) een in oktober bloeiende, groenblijvende struik uit Japan

Herfstpaardenkastanje ( Aesculus parviflora ) bloeit in de zomer en vormt een mooie groete brede struik en is afkomstig uit het zuid-oosten van de Verenigde Staten.

nervatuur van een eikenbad

Xanthocyparis nootkatensis 'Pendula'  een conifeer met als gordijnen neerhangende twijgen en blauw berijpte kegeltjes

vrijdag 12 oktober 2012

NOG EVEN ZWAMMEN






Overal zwammen en in de mooiste en gekste vormen en kleuren. Even genieten?
Okergelekorrelhoed - Cystoderma amianthinum
Plooivoetstuifzwam - Calvatia excipuliformis
Elfenwasplaat - Hygrocybe ceracea
Zilvergrijze ridderzwam - Tricholoma scalpuratum
De Sikkelkoraalzwam, Clavulinopsis corniculata, lijkt op het algemeen voorkomend Kleverig koraalzwammetje doch groeit niet op naaldhout maar tussen het gras op schrale grond

zondag 7 oktober 2012

ZOALS BELOOFD






Belofte maakt schuld, hoewel het een drukke dag was en de klok al weer rustig doortikt in de richting van maandag, hier nog wat plaatjes op de valreep.
navel van de eikel.
de aziaat nog steeds op luizen jacht
japanse esdoorn
oprollend en afstervend iepenblad
als glazen stuiters
treurende lobelia