zaterdag 14 juli 2012

LIFTERS

Geel nagelkruid bloem
Soms hoef je niet bij de deur weg om natuurfoto's te kunnen maken. Dat geldt zeker als je een tuin hebt met honderden verschillende planten. Dus tussen de buien door vanmiddag even in de tuin. Overal loert het werk, omgevallen planten die een stokje nodig hebben, plantjes die opkomen op plaatsen waar ze niet welkom zijn, afgwaaide takken en takjes en het gras groeit maar door. Al doende het fototoestel bij de hand. Zo kan het gebeuren dat zo bezig zijnde je iets opvalt, er een verhaaltje bij bedenkt en er is weer een blogje geboren.

Geel nagelkruid zaadhoofdje


Na de bloei vormen alle planten zaad. Dat zaad zit soms opgeborgen in doosjes, aan een pluisje of hebben springveren. Twee soorten in mijn tuin hebben het altijd op mijn kleding voorzien. Ze hebben haakjes aan hun zaadjes waarmee ze in de natuur meeliften met voorbij komende dieren. Dat doen ze dus ook aan mijn namaakvacht, het is echt te koud om in je blootje in de tuin bezig te zijn! Toevallig gaat het hier om twee geelbloeiende planten. Het een is het Geel nagelkruid ( Geum urbanum ) een zeer algemeen voorkomende wilde plant, de ander is de Gewone agrimonie ( Agrimonia eupatoria ). Deze komt in onze omgeving niet voor in de natuur, maar is algemeen in het zuidelijk deel van ons land en doet het goed in mijn tuin. Ze horen alle twee tot de familie van de Roosachtigen ( Rosaceae ). Vooral het nagelkruid zaait zich erg uit en moet regelmatig het veld ruimen op plaatsen waar ik ze niet wil hebben, meegelift aan mijn kleding of niet.

Agrimonie bloeiwijze

Agrimonie zaadjes

1 opmerking:

  1. Ja inderdaad Ubel voor leuke blogjes kun je vaak ook wel in eigen tuin terecht, als je die bezit natuurlijk. De Agrimone is een plant die ik onlangs heb ontdekt in natuurgebied de Blinkerd, grappig dat ik hem nu bij jou op de blog aan tref.
    Ik kende het niet maar had al begrepen dat ie als tuinplant wordt aangeboden, binnenkort ook in mijn tuin te bewonderen.
    Leuk weer jouw niet alledaagse informatie en prachtige foto's.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen