zaterdag 21 juli 2012

VLAG ZONDER WIMPEL


Harenerhof in de avondzon

Na het avondeten besloot ik een korte wandeling te maken. De zon schijnt nog en wie weet wat ik tegen kom. Het Harenerhof is dichtbij en ligt lekker in de avondzon. Eindelijk zal het dan nog goed komen met de zomer, als we de weersprofeten mogen geloven. Op de ecologisch onderhouden gedeelten van deze begraafplaats staat het Jacoskruiskruid in volle bloei. Sommige planten zitten vol met de geelzwarte rupsen van de Sint Jacobsvlinder terwijl op andere planten niet een rupsje is te vinden. De plant wordt volkomen kaal gevreten, zelfs de bloemen moeten er aan geloven. Voor de zoveelste keer maak ik er wat foto's van. Ik vind ze erg fotogeniek. De reebok ziet me bezig en denkt ik sta al op de foto en gaat er vandoor. Op het pasgemaaide gazon aan de overkant hoor ik gesnuif, even kijken. Ja, hoor een dikke vette egel doet zich te goed aan slakjes, kevertjes en wormen. Hij smakt en snuift dat het een lieve lust is. Aan de rand van het gazon staan een aantal Zwarte elzen. Er zitten al weer mooie dikke groene elzenproppen aan. Vroeger gebruikten we die in onze proppenschieters. Uit een aantal van deze proppen steekt een soort vlaggetje.


grazende jacobsvlinderrups

smakkend smikkelende egel

allemaal de vlag uit

Het is de Elzenvlag, een schimmel met de mooie naam Taphrina alni. Nu ik goed rondkijk zitten er overal verspreid proppen met een vlaggetje. Het zijn allemaal vlaggetjes zonder wimpel zo te zien. Of zijn het geen vlaggetjes maar juist wimpels? Hoe dan ook, voor wie ze eens wil zien, de rest van het jaar tot in de winter blijven de vlaggetjes uitgestoken.
of is het toch een wimpel?

4 opmerkingen:

 1. Hoi Ubel
  mooie serie geworden.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een zomeravondwandeling brengt zo toch weer een verrassend blogje. De egel is leuk en de vlaggende els had ik nog niet gezien. ik ga er nu op letten.
  groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja je komt van alles tegen op ommetjes in de natuur.
  De geel/zwarte rupsen zijn inderdaad fotogeniek, daar
  kan ik ook niet zonder foto's te maken aan voorbij komen.
  Een Egel is een mooie ontmoeting en die vlaggetjes moet
  ik toch eens beter op letten, ik weet dat ze er zijn,
  maar nog nooit gezien.
  Leuke blog weer.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's, vooral de rups - met de haartjes in het licht - en de elzenpropjesvlaggetjes. Ga ik voortaan ook op letten!

  BeantwoordenVerwijderen