zaterdag 9 juni 2012

HELP ! MIJN ROOS....de vette meikeverwitvlakvlinder rupsjeen zijn grote broer

Wat kan een mens het druk hebben. Niet erg als het komt door leuke dingen. Vakantie in Turkije, weekendje Texel, verjaardags- en andere feestjes, daar is niks mis mee. Maar dan.....het huis, spinnenwebben, stof, een berg wasgoed en ramen waar je bijna niet meer door naar buiten kan kijken. Dat is een, dan nog de tuin. Het gras gaat rustig door met groeien en overal staan planten uitgebloeid, dorre tulpenresten, door regen neergeslagen plantjes en planten die zijn opgekomen op plekken waar ze eigenlijk niet moeten staan. Aan de slag dus om en in het huis. Toch kom je soms leuke dingen tegen, bloemen die in bloei zijn gekomen, pimpelmeesjes die zijn uitgevlogen en nog wat rond hangen in de buurt en vrolijk kwakende groene kikkers in het vijvertje. Mijn klimroos 'New Dawn' was los geraakt van het hekwerk en moest worden opgebonden. Sta ik voor de roos met al flink wat mooie knoppen, valt mijn oog op een dikke vette meikever die hangend aan een takje een rozenblaadje verorbert. Nou ja een zo'n meikever denk ik, moet kunnen. Bij het opbinden zie ik iets op een blaadje. Het is een heel klein rupsje met nog een uitgetrokken jasje er naast. Op een ander blad een wat grotere en nog een en nog een. Het zijn de rupsen van de Witvlakvlinder ( Orgyia antiqua ). Mooie rupsen dus laat ze hun gang maar gaan. Op een ander blad zit ook iets wat op een rups lijkt, maar het niet is. Het zijn de larven van de rozenbladwesp, ook wel bastaardrupsen genoemd. En dan.......op elke jonge scheut luizen en nog eens luizen. Jong en oud op een kluitje doen ze zich te goed aan de sappen uit mijn roos. Hoe het afloopt deze zomer met mijn roos? Ik zal het rustig afwachten en kijken wat moeder natuur met haar voor heeft.

rozenbladwesp larfjes

sapzuigende kolonie bladluizen


6 opmerkingen:

 1. Hoi Ubel,

  Herkenbaar dit. Leuk verhaal en mooi dat je al dat leven lekker ongemoeid zijn gang laat gaan op 'jouw' roos.

  Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ubel,
  mooie foto's van die klijne dieren.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ze hebben allemaal het juiste tuintje uitgekozen,
  waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.
  Nou ja even fotomodel staan,maar zo'n kleine tegenprestatie
  moet kunnen.
  Leuk dat er zelfs op een enkele struik al zoveel moois is
  te vinden. Die Witvlakrupsen zijn echt prachtig.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk de een voert vogelzaad, de ander zonnebloempitten en de ander offert zijn roos op. Wat een varieteit levert dat op.
  Mooie rupsen met die haren en kleuren.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje, vooral die sapzuigende bladluizen lijken me net monsters op de foto! Het is overigens wel een hele mooie foto.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, als je ook even niet oplet in de tuin eten ze alles op. In onze vakantie hebben de leliehaantjes goed huisgehouden... En het aardbeiveldje ziet er nu hoopgevend uit, maar er lagen ook 2 onrijpe zomaar op de grond. De aarbei-stengel-steker?

  BeantwoordenVerwijderen