maandag 20 augustus 2012

3 WITTE BLOEMBLAADJESPijlkruid - Sagittaria sagittifolia

Het mooie weer deed mij mijn fiets beklimmen om een rondje Zuidlaardermeer te gaan maken.  In de Kropwolderbuitenpolder nog weer genoten van de witwangsterns en geoorde futen. Het is warm, de Schotse hooglanders die er grazen doen het nu op een andere manier. Tot hun buik staan ze in de sloot en eten van het sappige groen aan de waterkant. Regelmatig stap ik af om naar al het moois te kijken wat ik zoal tegen kom en op de foto zet. Na een heerlijk broodje paling fiets ik door de Oostpolder bij Noordlaren, In de sloten bloeien zwanebloemen en allerlei witbloeiende planten. Het valt op dat deze witte bloemen allemaal drie witte bloemblaadjes hebben. Het zijn Pijlkruid, Kikkerbeet en de Waterweegbree. Pijlkruid en Waterweegbree horen tot de familie van de Alismataceae, het Kikkerbeet hoort tot de Waterkaardefamilie ( Hydrocharitaceae ) samen met o.a. Krabbenscheer en Waterpest. Allemaal bloeien ze met bloemen met drie, meestal witte, bloemblaadjes. Tijdens het fotograferen van deze bloemen fladdert er iets naast me in het gras. Het is een pas uitgeslopen Koperuil. Hij ziet er prachtig uit en moet natuurlijk op de foto. Zittend halverwege de steile slootkant valt dat niet mee. Bij wasik in de sloot gegleden, maar kan me nog net vast grijpen en een grote graspol, maar de foto was gelukt!

Bloempluim
Het prachtige paarse hart van de pijlkruid bloem
Een afzonderlijk bloemetje van de Waterweegbree - Alisma plantago-aquatica
Soms zijn ze iets rose gekleurd
Sloten vol bloeiende kikkerbeet
Pas ontloken bloem van het Kikkerbeet - Hydrocharis morsus-ranae
Koperuil - Diachrysia chrysitis

3 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's. Hoe beter je kijkt, hoe mooier de bloemetjes zijn. Ik geniet ervan. Het koperuiltje is ook heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige bloemen en mooi op de foto gezet. Het hachelijke moment in de slootkant is niet voor niets geweest, het is leuk om de koperuil te kunnen zien.
  groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Ubel wat een mooie bloemetjes van deze
  waterplanten. Meestal zie je ze in zijn geheel vanaf
  de wallekant, maar met jouw mooie macrofoto's zie je
  wat een schoonheden het zijn al die bloemetjes.
  En ja die Koperuil is zo mooi, geen wonder dat je daar
  bijna een nat pak voor opliep...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen