woensdag 8 augustus 2012

WADBLOEMPJES

NOORDPOLDERZIJL
Vandaag beloofde een mooie dag te worden, dus besloot ik de wadkant weer eens op te zoeken. Noordpolderzijl leek mij een goed idee, kon ik tussen de middag lunchen in het Zielhoes. Er stond een zacht briesje en de zon scheen volop. Dit in tegenstelling verder het Groningerland in, daar waren donkere wolken te zien waar het zichtbaar uit regende. Het was eb en er lagen enkele boten in het haventje te wachten op opkomend water. Rustig is het er, iedereen geniet van het mooie weer, het mooie uitzicht en een lekker hapje op het terras of op de boot. Met een goed gevulde maag ga ik aan de sjouw. Heel erg ver kwam ik al niet want mijn oog viel direct op een mooie aardbei klaver in bloei en in vrucht. Aardbeiklaver is een echte liefhebber van de kust, net als de volgende planten die ik fotografeer deze middag. De volgende is het melkkruid dat zich had genesteld in voegen tussen de bestrating. Het doet wat denken aan een vetplantje en er zaten nog een paar bloemetjes aan. Heel klein maar wonderschoon van vorm en kleur. Langs een rand tussen het gras en de bazaltblokken van de dijk groeide Schorrenzoutgras. Het is helemaal geen gras maar heeft wel grasachtige blaadjes. De bloempjes zitten aan een aar van soms wel 20 cm. lang. Niet erg opvallend, maar van dichtbij ook weer prachtig om te zien. Op een voedselrijke plek met klei en aanspoelsel groeide een plantje van de Grove varkenskers. Ook weer zo'n klein, laag bij de gronds gewasje. Het is een familielid van onze kool en tuinkers, allemaal behorende tot de kruisbloemenfamilie. Het witte kruisbloempje is heel klein zo ongeveer 2 tot 3 mm. Op de dijk en op de kwelder groeien verschillende grassoorten, maar tussen de naden in de verharding stond een heel klein grasje van ongeveer 10 cm. hoog. Het zal de meeste vakantiegangers niet zijn opgevallen, ze lopen er gewoon overheen. Het is de Dunstaart, voor het noorden van ons land een niet algemeen voorkomende soort. Natuurlijk groeien er veel meer soorten planten en zijn er vogels te zien en nog veel meer leuke dingen. Daarover meer in een volgende blog.
Aardbeiklaver - Trifolium fragiferum
Aardbeiklaver vrucht
Melkkruid - Glaux maritima

Melkkruid hoort tot de Sleutelbloemfamilie ( Primulaceae )

Schorrenzoutgras - Triglochin maritima
Schorrenzoutgras, een heel klein bloemetje
Grove varkenskers - Coronopus squamatus
Dunstaart - Parapholis strigosa

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk om deze onbekende planten te leren kennen. Wat zijn ze mooi als ze uitvergroot worden. Prachtige foto's van een favoriete plek van mij. Ik kijk uit naar meer!
  Groet, Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke, mij onbekende plantjes. ik vind vooral de aarbeiklaver erg mooi. Misschien ook wel omdat ik dol ben op aardbeien en klavers ook erg leuke planten vind.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blog Ubel en leerzaam want ook voor mij zijn dit allemaal
  onbekende plantjes. De plaats waar je was ken ik wel en ik moet zeggen
  dat je in een prachtig stukje Nederland was.
  Benieuwd wat je nog meer bent tegen gekomen op je waddentocht.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen