woensdag 20 juni 2012

VLEESETERS EN ORCHIDEEEN


<>
<>
Kleine zonnedauw in knop

Aan de weg van Anlo naar Anderen staan links en rechts auto's geparkeerd. Rondom een publikatiebord staat een grote groep mensen aandachtig te luisteren. Ali Klinkhamer is aan het woord. Ze verteld het een en ander over het natuurgebied het Eexterveld. De afdeling Zuidlaren van het IVN heeft deze avond een publieks excursie georganiseerd. Voorwaar een groot succes, de groep moet in tweeen worden gesplitst. Een beetje lastig met een oneven aantal deelnemers. Er wordt besloten niemand doormidden te hakken, waardoor de ene groep iets groter is dan de andere. De twee groepen trekken het veld in, regelmatig wordt stilgestaan bij een bijzonder vaak heel zeldzaam plantje en dat zijn er nogal wat. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, maar neem maar van mij aan dat het een heel uniek gebied is. Ik beperk me vandaag tot de zonnedauw en de gevlekte orchis. Van de zonnedauw groeien er twee soorten, de kleine en de ronde. Omdat ze op hele arme grond groeien en geen voedsel uit de bodem kunnen halen zijn het vleeseters geworden. Met hun op dauwdrupjes gelijkende kleefstofhaartjes wordt elk insektje langzaam in het blaadje gerold. Het eiwitrijke gedeelte wordt opgelost en door het blad opgenomen. Daarna ontrold het zich weer en zien we de uitgezogen chitine huidjes op het blad liggen. De hele wandeling zie je steeds weer van die rose-rode plekken met zonnedauwplantjes. De kleine gaat binnenkort bloeien en staat volop in knop. De ronde is nog niet zo ver en zal dus wat later in de zomer bloeien zodat ze elkaar niet te veel in de weg zitten wat bestuivers betreft. Het lijkt me overigens een hachelijke zaak om als insekt zo'n heel klein wit bloempje te bezoeken om er wat honing of stuifmeel uit te snoepen. Voor je het weet ben je vastgeplakt en wordt je als dank opgegeten.

Kleine zonnedauw, klein iets langwerpig blad





Na de maaltijd


Ronde zonnedauw, rond blad






In het hele gebied staan momenteel grote hoeveelheden van de gevlekte orchis in bloei. Wat erg opvalt is de enorme variatie aan bloemkleur en de tekening op de bloemlip. Je raakt er niet op uitgekeken of gefotografeerd. Hele donkere en hele licht gekleurde, kleine en hele grote planten, soms wel 40 cm. hoog.
Als klap op de vuurpijl komt er dan ook nog een welriekende nachtorchis in beeld. Iedereen op de knieen om de wat zwoel zoetige geur op te snuiven. Sommigen menen hierin een wat te zwaar geparfumeerde dame te herkennen. Deze orchidee heeft het echter wel nodig want door haar bleke kleur trekt ze overdag geen bestuivers aan. Nee, als het straks donker is, dan komen de nachtvlinders met hun lange roltong langs.  Kleur hebben die in het duister niet nodig, maar de geur is onweerstaanbaar. Zouden de dames deze truc dan toch uit de natuur hebben gepikt?

Welriende nachtorchis

3 opmerkingen:

  1. Mooie gelegenheid om dit plekje weer eens te zien Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ubel,
    Een prachtige blog van aansprekende plantensoorten.
    Compliment voor de fraaie foto's en de al even fraaie
    en interessante tekst erbij maakt deze blog tot een genoegen
    om te bekijken en te lezen!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen