maandag 20 februari 2012

HANGENDE KOMMETJES

Breedsporig hangkommetje
Het voorjaar komt er aan, ik krijg de schoonmaak koorts. Nou ja dat is te zeggen, de oude schutting die inelkaar dreigt te storten moet worden vervangen. Tussen deze schutting en restanten van een oude beukenhaag had ik een takkenril gemaakt waartussen ook arm dikke stukken van wilg, beuk en eik. Om de nieuwe schutting te kunnen plaatsen moet de deels vergane takkenril plaats maken. Vanwege het droge en zonnige weer vandaag ben ik met de opruim werkzaamheden begonnen. Op al die takken en stukken stamhout is al heel wat zwamspul gaan groeien. Korstzwammen en elfenbankjes, trilzwammen en meer van dat spul. Op een stuk beukentak zat iets aardigs het was het Breedsporig Hangkommetje ( Merismodes anomala ) Het is een vrij zeldzaam zwammetje die je niet elke dag tegen komt. Het stuk hout heb ik even terzijde gelegd om het later samen met andere met zwammen begroeide stukken hout een plaatsje te geven in de tuin en er natuurlijk een foto van gemaakt voor mijn blog en mijn fotoarchief.

3 opmerkingen:

 1. Een mooie waarneming Ubel, ik ken het niet, maar het ziet er mooi uit.
  En zo zie je maar weer hoe alles in de natuur zijn nut heeft en zijn de oude stukken hout weer een voedingsbodem voor deze zwammetjes.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O jee, had je zo maar een opruimverbod gekregen als de gemeente of de plaatselijke IVN hier weet van hadden gehad en had je tot einde van de zomer moeten wachten met die nieuwe schutting.
  Mooi zwammetje.
  Groeten, Gonnie

  p.s. Loes van Oefening baart kunst. De uitdaging heeft een oproep gedaan om de irritante verificatie uit te zetten als je een reactie plaatst. Zie: http://belton-loes.blogspot.com/2012/02/woordverificatie-schakel-hem-uit.html
  Ook op jouw blog staat ie aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, nooit eerder gezien. Vanmiddag wel "jouw" Boompjesmos gefotografeerd en weer wat lastige korstmosjes.

  BeantwoordenVerwijderen