maandag 17 oktober 2011

NA DE VORST


Vingerplant - Fatsia japonica
 Na drie nachten met nachtvorst nog steeds bloemen in de tuin. Het gras was wit bevroren, de auto een ijspaleis. Het is gebeurt met de bloemen dacht ik. Dat is dus erg meegevallen. Zelfs de oost-indische kers heeft het overleefd. Eigenlijk alles wat op dat moment bloeide, heeft het overleefd. In mijn altijd groenblijvende Fatsia japonica, ook wel vingerplant geheten, zat een bloemknop. Nog bloemen daaruit zien komen had ik al uit mijn hoofd gezet. Maar nee hoor hij is gewoon doorgegaan en bloeit nu.
Vroeger werd dit gewas meestal als kamerplant gebruikt. Oorspronkelijk komt hij uit Japan, Korea en Taiwan. Zijn naaste familie is de bekende klimop. Ooit heeft men deze twee soorten gekruist en onstond een andere bekende kamerplant, de Fatshedera. Mijn Fatsia is 8 jaar geleden bij mij ook als kamerplant begonnen.Toen na een aantal weken de plant er steeds beroerder uit ging zien heb ik hem buiten de deur gezet. Regelmatig wel wat water gegeven , maar er verder geen aandacht aan geschonken. De rest van de tuin moest nog worden aangelegd. Na de winter bleek hij nog in leven dus kreeg hij als dank een plekje in de tuin. Hij groeide goed, gaf ook bloemknoppen. Vaak erg laat dus zorgde de vorst voor een vroegtijdig einde. Gedurende een strenge vorstperiode waren zelfs de toppen kapot gevroren. In de zomer liep de plant echter gewoon weer uit, zelfs met meerdere scheuten. En nu dus bloemen. Best wel leuk eigenlijk.

3 opmerkingen:

  1. Mijn Fatsia doet/deed het ook geweldig goed in de tuin. Het is een plant van vijf jaar oud. Wel een anderhalve meter hoog en breed. Altijd werden we beloond met uitbundige bolletjesbloei in de nazomer. Maar nu na de strenge late vorst in februari staat ze er wel heel erg zielig bij. Ik vraag me af of het ooit nog goed komt.. Het is een grote ingezakte bruine bladerenpulp. Enig idee wat ik hier mee aan moet? Ik woon in het Noorden van N-H. De tuin staat vrij op het westen en de plant hebben we vergeten te beschutten of in te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Nynke,
      Heb je al reacties ontvangen? Ik lach om de mooie typering van je, terwijl ik een blik in onze tuin werp. Eveneens treurige bruine staken.
      Wat nu te doen? Zit er nog leven in?
      Weet je al meer?

      Verwijderen
    2. Dag allemaal,

      Wij hebben hetzelfde probleem en ik heb de bruine bladeren er al afgeknipt, maar tot hoever 'snoei' je de hoofdtakken terug?
      Vorig jaar zijn de meeste planten inderdaad weer uitgelopen en hebben ze een redelijke hoogte bereikt, maar als de de hoofdtakken lang laat krijg je zo'n vreemde bonenstaken. Tot hoever kun je terugsnoeien?

      Groetjes,
      Hans

      Verwijderen