zondag 22 januari 2012

WINTER CYCLAAMPJE

Al een tijdje had ik ze gezien, roze knopjes, vlak boven de grond. Toen kwam er nachtvorst wel vijf graden onder nul aan de grond. Slapjes lagen ze tegen de grond. Na de regen en gestegen temperatuur stonden ze weer recht overeind alsof er niets was gebeurd. Toen kwam er weer regen, hard striemend en ook nog een zware hagelbui. En weer stonden de knopjes recht op hun ranke stengeltjes. En gisteren? Ondanks de heftige buien, maar dankzij de hogere temperatuur, stond de eerste in bloei. Een sierlijk roze bloemetje met een donker hartje. Een vrolijk klein cyclaampje, een klein teer bloempje, wiegend in de wind, ondanks alle narigheid. Daar word je blij van!
Twee jaar geleden had ik een knolletje gekocht van deze Cyclamen coum. Vanaf die tijd heeft ze steeds gebloeid, maar nooit zo vroeg. De normale bloeitijd is van februari tot maart. Dit cyclaampje van tien centimeter hoog komt in het wild voor in Bulgarije, Turkije, Noord-West Syrie, Noord-West Iran en de Kaukasus. Het is een erg variabel soortje. Soms met witte bloemetjes, soms heel donker rose en alle tinten daartussen. In de natuur groeien ze in dennen- en beukenbossen en tussen struikgewas. Tot tweeduizend meter hoog op berg hellingen zijn ze zelfs te vinden. In de tuin houden ze van een goed afwaterende grond gemengd met bladaarde. Ze doen het dan zo goed dat ze zich zelfs kunnen uitzaaien en er een heel tapijtje cyclaampjes ontstaat. De moeite waard om eens te proberen!

3 opmerkingen:

 1. Zo te horen kunnen ze tegen een stootje! Zouden ze het misschien zelfs hier in de wind kunnen volhouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ongelooflijk wat een kracht en vermogen om te herstellen. Heel mooi zo'n klein vechtertje. Inderdaad iets om blij van te worden.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je dit laat zien, ik wist wel dat ze er zijn, maar ik kan me niet meer heugen wanneer ik ze voor het laatst heb gezien.
  Prachtig, zo'n klein dapper en kleurig bloemetje dat de weerelementen dan toch maar weerstaat.
  Ik heb de naam genoteerd, dit plantje gaat ook een kans krijgen in mijn tuintje...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen