donderdag 1 september 2011

Blauwe hanen

Munt is een fijne plant. Je kunt er lekkere thee van maken. Koud met een ijsklontje in een hete zomer, heerlijk! Als keukenkruid in diverse gerechten ook prima. Het allerbelangrijkste vind ik echter de bloei.
Graag heb ik hem in de tuin. Niet in een perkje in een kruidenhoekje, nee gewoon tussen de vaste planten.

Muntvlindertje - Pyrausta aurata

Peper-, wollige-, kruize-, water- of bedenk maar welke munt, ze hebben wortelstokken. Kruipende wortelstokken en die kruipen daar waar je ze vaak niet wilt hebben. Ondanks dat wil ik ze toch niet kwijt.
Het is genieten van al het bezoek van hommels, bijen, zweefvliegen en vlinders, zeker van het muntvlindertje ( Pyrausta.aurata ) Het leuke kleine vlindertje dartelt op zonnige dagen  vrolijk door de planten. Er zijn nog meer liefhebbers van de munt: haantjes. Haantjes, ja maar dan haantjes die niet kunnen kraaien. Deze haantjes zijn torretjes en horen bij een hele grote familie, de bladhaantjes ( Chrysomelidae ). Ze komen niet voor de bloemen, maar voor het blad. En dan vooral voor hun kinderen. Voor je het weet is je plant kaal gevreten. Geen thee en keukenkruiden meer, alles op. Is dat erg? Ik vind van niet. Deze prachtige staalblauwe kevertjes zijn net zo goed ook een sieraad voor de tuin.

Blauwe munthaan -  Chrysolina menthastri


Geen opmerkingen:

Een reactie posten