donderdag 15 september 2011

Voer Voor Vliegens Vlugge Vleugeltjes

bij Smeerling
Altijd groen kruipt hij over de grond. Zodra hij een boom, struik, muur of zelfs een grafsteen tegenkomt, gaat hij klimmen. Omhoog wil hij steeds hoger. Hij wil licht, hij wil zon. Vanwege dat geklim noemen we hem klimop. Soms zie je bomen, tot aan de top gevuld met deze altijd groene klimmer. In de zomer valt dat niet zo op, maar 's winters is hij van ver al te zien. Veel mensen denken dat het slecht is voor die boom en dat hij de boom dood maakt. Wat een onzin!! Hij wil helemaal niet dat de boom dood gaat. Nee, want dan ligt hij weer op de grond. Moet ie weer helemaal opnieuw beginnen
Is hij helemaal boven gekomen, gaat hij bloeien, altijd in de herfst. Helemaal vol met trosjes bloemen zit hij dan. Het wordt druk, heel druk op die bloemen. Bijen, vliegen, vlinders en zelfs wespen komen zich helemaal vol proppen. Zo worden ze lekker vet om de winter door te komen.
volop bessen
Doet die klimop dit alleen om al die zoemende legers een plezier te doen? Nee, hij heeft die wriemelde beestjes nodig voor de bestuiving. Pas daarna komen er besjes aan, ook al weer hele trossen bijn zwarte besjes. Deze besjes worden weer opgegeten door hongerige vogels. Doet hij het dan voor de vogels? Nee, ook al niet. Vol gegeten vliegen de vogels verder. Na een poosje moeten ze na zoveel eten, poepen. Ze poepen dan de pitjes die in de bessen zaten weer uit. Daar kunnen dan weer nieuwe kleine klimopjes uit groeien. Vaak wel in de buurt van een boom of struik, want vogels slapen nu eenmaal graag op een tak.


Zo zorgt de klimop er dus voor dat zijn kinderen een nieuwe plek krijgen om te groeien en alle vleugeltjes helpen hem daar bij.

Doodshoofd zweefvlieg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten