zaterdag 26 november 2011

RARE KNOP


knopgal


gezonde knop
 De hazelaar heeft nu, na zijn noten, ook al het blad laten vallen. Daar staat hij dan helemaal naakt in de wind te zwiepen. Overal zitten de mannelijke katjes al weer klaar om over twee of drie maanden het stuifmeel uit te strooien. Als we een zachte winter krijgen al in januari. Ik verheug me er nu al op. Nu zitten alle katjes en knoppen nog stijf dicht. Uit sommige knopjes komen straks de vrouwelijke bloempjes, blaadjes en hele takken. Bijna niet voor te stellen, een hele tak of een trosje hazelnoten opgeborgen in zo'n klein knopje. Er zitten ook een aantal dikkere ronde knoppen tussen. Wat zal daar staks uit groeien? Niets helaas, helemaal niets. Deze knoppen herbergen kostgangers. Het zijn galmijten en wel de Hazelaarrondknopmijt ( Phytoptus avellanae ). Door het gedoe van deze kleine schepseltjes is de knop niet meer in staat uit te groeien. Deze galletjes zijn het hele jaar te vinden, maar nu vallen ze het meest op. Ze zijn erg algemeen en als er een hazelaar in de buurt staat zul je ze zeker tegenkomen. Gelukkig zitten er nog genoeg gezonde knoppen aan, zodat we ook volgend jaar weer de noten kunnen oogsten.

1 opmerking:

  1. Hallo Ubel,
    Ik heb zojuist je blog bekeken en een aantal berichten gelezen. Je hebt een heel eigen en leuke stijl van bloggen. Aparte onderwerpen ook.
    Wat me opvalt is dat er zo weinig reacties zijn. Dat is jammer. Als je het leuk vindt om meer reacties te krijgen, dan werkt het goed om jezelf als volger aan te melden bij andere bloggers en reacties bij hen achter te laten. Meestal bezoeken ze dan even je site en reageren ze ook.
    Succes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen