donderdag 22 maart 2012

DE HEI OP

de mannelijke bloeiwijze van de kraaiheide

de rode bosmieren

Aangestoken door de mooie blog van Natuurkieker Coby, naar het Dwingelderveld. Op zoek naar de adder en de heikikkers. Het weer was uitstekend voor deze beesten, daar lag het niet aan. Keek ik dan niet goed? Gelukkig kwam ik nog een soortgenoot tegen gewapend met camera, op adderjacht. Deze jager had ook geen succes gehad. Het lag dus waarschijnlijk niet aan mij. Vorig jaar had ik er wel eentje gezien, maar die was me te vlug af. Dan de heikikkers. De enige die een blauwtje liep was ik. Wel een paar jonkies gezien en een hele luidruchtige padden bijeenkomst, die weer te ver van mij af over elkaar heen krioelden. Dan de flora maar weer ingedoken. Er bloeide nog niet erg veel op de Dwingelder hei. Tot ik door een veld Kraaiheide strompelde op weg naar een plas waar een paartje grote zaagbekken zat. Door mijn gestrompel wolkte er een grote gele mist voor mij uit. De kraaiheide bloeide! Het donkere paarsbruine veld werd ineens interessant. Op de buik, toestel voor het oog en knippen maar. Dat knippen duurde niet erg lang. Van de pollen pijpenstrootje regende het wantsjes op mij neer en over mijn blote armen renden bosmieren. Nadat ik mij van al dat insecten gewriemel had bevrijd, eerst maar een hapje eten en wat drinken. De rest van de middag al fotograferend doorgebracht. Een drol van een vos die zich te goed had gedaan aan mestkevers, een drietand mestkever, wat mossen en korstmossen en een doorntje. Ik denk dat het het Gewone doorntje ( Tetrix undulata ) was. Dit is een klein soort sprinkhaantje en komt vooral voor op de zandgronden. Ze zijn er altijd al vroeg bij in het voorjaar en ik was dan ook niet verbaasd ze aan te treffen. Lastig is het wel, om zo'n klein springbeestje goed in beeld te krijgen, wat uiteindelijk enigszins lukte. Ook daar was ik weer zo stom in een mierennest te gaan liggen. Deze keer mooie zwart glanzende houtmieren. Tijd om de auto weer op te zoeken, bovendien kreeg ik trek in wat eten.  Het was half vijf en ik was al vanaf elf uur hier. Na een half uurtje was ik bij de auto en op weg naar huis.

het gewone doorntje

veldje kraaiheide Empetrum nigrum

4 opmerkingen:

 1. Kraaiheide? Nog nooit van gehoord. Ik ken alleen de struik- en dopheide.
  Leuk om dit te lezen, wie weet herken ik het nu ik het weet.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow Ubel, je hebt dan geen Adders gezien, maar dat gemis heb je toch wel goed gemaakt met prachtige andere dingen.
  Nooit geweten dat Kraaiheide naast lekker ruiken ook nog zo prachtig bloeide...daar moet ik ook maar eens even diep voor door de knieën.
  Knappe foto ook van de rode Bosmieren, altijd interessant om daar een poosje bij te kijken.
  Wie weet krijg je toch nog geluk met de Adders, niet te laat op de dag heen gaan, anders zijn ze al opgewarmd en vertrokken voor jij komt.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inspirerend Ubel, inmiddels zelf ook bloeiende Keaaiheide gefotografeerd, machtig mooie windbestuiver.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ubel
  mooi die mieren van zo dicht bij.
  erg mooie foto's.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen