maandag 26 maart 2012

OP REIS


klaar voor de reis

Zaterdag de hele dag achter de vogels aan in het Lauwersmeer gebied. Een prachtige dag met meer dan 60 soorten vogels heel geslaagd. Vooral de hele zwerm baardmannetjes en de blauwe kiekman hebben de show gestolen. Ondanks dat struin ik ook graag wat rond in de omgeving. Er is meer te zien dan alleen vogels en mocht er plots iets bijzonders in de telescopen verschijnen, begint er wel iemand te roepen: "kom snel er vliegt een ....... langs. Zodoende zag ik langs de oever van de Zoutkamperril maar liefst vier soorten mossels en diverse huisjesslakken, allemaal aangespoeld door het hoge water van een tijd geleden. Veel van het aangespoelde materiaal, voornamelijk riet was hier en daar op grote hopen bijelkaar gebracht. Een van die hopen trok mijn aandacht. De hele bovenkant glinsterde in de zon. Dichterbij gekomen was te zien hoe tientallen spinnetjes rondkropen over de top van de bult riet tussen en over het grote netwerk van spinrag. Ze klommen op een hier en daar uit de bult stekende rietstengel, gingen met de kop in de richting van de wind staan en staken hun achterlijf iets omhoog. Daar verscheen uit de spintepeltjes en lange draad. Als die lang genoeg geworden was lieten ze zich los en zweefden weg van de rietbult. Hopelijk stond er genoeg wind om ze over de waterplas te laten zweven en vonden ze een geschikte plek om zich te vestigen

3 opmerkingen:

 1. Wie 't kleine niet eert...
  Prachtig hoe jij steeds weer kleine natuurverschijnselen onder de aandacht
  weet te brengen.
  Mooi verhaal en met een prachtige foto
  in beeld gebracht.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Had ik toch wat beter moeten kijken op onze Lauwersmeer tocht, goed om nog eens terug te gaan om al die slakjes eens te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk de een ziet de vogels en de ander wat er bloeit en kruipt op de grond. Leuk toch. Mooi de spindraad die uitwaait boven de grote hoop draden die er al zijn.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen